uk

Екологи та науковці займаються збереженням наукових даних про поширення рослин, тварин та грибів в Україні від знищення окупантами

Війни приносять не лише горе людям, не лише руйнують беззахисну природу. Війна безслідно знищує культурні цінності, свідчення історії і, звісно, наукові знання.Десятки науковців півдня і сходу України стали біженцями. Багато хто назавжди втратив наукові надбання всього свого життя. Втрачені напрацювання багатьох спеціалістів, що десятиліттями працювали в заповідниках і національних парках, колекції, гербарії, музеї.

Тому серед інших, можливо більш важливих завдань, зараз необхідно зберегти і знання про природу. Без цих знань, напрацьованих десятиліттями, ми ніколи не відновимо розуміння, якою природа була до війни. Втративши їх, ми позбавимо сенсу життя десятків спеціалістів, які присвятили себе вивченню біорізноманіття”, – повідомляє Українська Природоохоронна Група – UNCG.

Група активно працює з публікацією наукових даних про поширення рослин, тварин та грибів в Україні за допомогою глобальної бази біорізноманіття GBIF https://www.gbif.org/uk/country/UA/summary Завдяки базі GBIF можна знайти відомості про точні місця знахідок різних видів, авторів знахідок або джерела, де вони були опубліковані.

На цей час зібрано і опубліковано 1 690 663 записів про знахідки видів рослин, тварин та грибів в Україні, з яких 1 000 888 записів завантажені українськими науковими організаціями.

Майже половина всіх записів стосується територій, які зараз перебувають під окупацією або звільнені після завершення бойових дій на півночі України.

Запрошуємо всіх науковців-біологів до співпраці у справі порятунку даних про біорізноманіття України та очікуємо на швидке звільнення нашої держави від окупантів! – додають екоактивісти.

P.S.: кількість даних про знахідки в Україні видів на GBIF від українських організацій-паблішерів перевалила за мільйон після завантаження нами набору даних Н.Ю. Полчанінової про знахідки павуків Дворічанського національного природного парку.

Читайте також: